O wnętrzach ze smakiem – warszawski brunch Häfele

Przesiąknięta sztuką przestrzeń, wciągająca tematyka, przedstawiciele czołowych branżowych mediów i dyskusja o przestrzeni, która może pracować lepiej – tak wyglądał wnętrzarski brunch Häfele, który odbył się w Warszawie 8 marca.

Środowe przedpołudnie, Dzień Kobiet, malownicza okolica stołecznego Rynku Starego Miasta i kamienica, w której przed laty tworzyła Alina Szapocznikow. To tu 8 marca odbył się brunch, na którym dziennikarze z najważniejszych wnętrzarskich mediów rozmawiali o wizji nowoczesnego mieszkania i poznali najnowsze rozwiązania Häfele, które czynią je jeszcze bardziej ergonomicznym i komfortowym.

- Panowały zgodne opinie, że przyjazna do życia przestrzeń ściśle odpowiada rytmowi życia prowadzonymi przez jej mieszkańców. Innych rozwiązań oczekuje kilkuosobowa rodzina, a innych singiel. Łączy ich to, że oczekują funkcjonalności i wygody, które zapewnią m.in. nowoczesne okucia – mówi Magdalena Dymek, marketing manager w firmie Häfele.

O tym, jak ważne jest odpowiednie zaplanowanie przestrzeni i jakie korzyści daje wykorzystanie rozwiązań, takich jak systemy szuflad, blaty wysuwne, podnośniki do szafek górnych, czy oświetlenie LED opowiadała architekt wnętrz Mirella Szymczak. Szczególnej analizie poddano kuchnię – przestrzeń stwarzającą ogrom możliwości aranżacyjnych ze względu na 5 obecnych tu stref, różniących się spełnianymi funkcjami.

Niezobowiązująca atmosfera spotkania, duch tworzenia, panujący we wnętrzu starej kamienicy i niezwykle aktualna tematyka sprawiły, że przybyli na spotkanie goście jeszcze długo po zakończeniu prezentacji dyskutowali o wyzwaniach, z jakimi wiąże się projektowanie przestrzeni, która pracuje lepiej.